2010. augusztus 2., hétfő

PostHeaderIcon Jake Gardiner

Jake Gardiner a 2008-as drafton a 17. helyen kelt el. Az Amerikai Egyesült Államokban, Deephavenben született Gardiner egy nagyon erős drafton került kiválasztásra. Több, immáron NHL-ben játszó védő is elkelt előtte. Tehát, rendkívül erős volt a mezőny, főként a védőket tekintve. Drew Doughty (1/2), Zach Bogosian (1/3), Alex Pietrangelo (1/4), Luke Schenn (1/5), Tyler Myers (1/12), Colten Teubert (1/13) és Erik Karlsson (1/15) is Gardiner előtt kelt el. Gardiner azonban így is szép nevek elé került be, mint a jelenleg a csapatnál játszó Luca Sbisa (1/19) és a Rangers fiatal bekkje, Michael Del Zotto (1/20).

A 2008-as draft a csapatnak a második körben is szépen összejött. Nicolas Deschamps (2/5) személyében egy rendkívül ponterős centerrel bővült a prospectjeink sora. Eric O'Dell (2/9) már nincs a csapat tulajdonában, de ő benne is nagy potenciál van. Justin Schultz (2/13) pedig Gardinerrel is együtt játszott. Ő is egy nagyon tehetséges kis védő. A későbbi körökben kelt még el többek között Brandon McMillan is. A csapatnak csupán két saját pickje volt, azokat hátsóbb körökben használta csak fel, az összes többi csere útján jött.

Jake Gardiner az utóbbi két évben az egyetemi bajnokságban, az NCAA-ban szereplő Wisconsinban játszott. A 2008/2009-es idényben 39 mérkőzésen léphetett pályára, amin 3 gólt szerzett és 18 gólpasszt adott és ezzel 21 ponttal zárta az évet. 16 perc kiállítása elenyésző. Ebben az évben csapattársa volt többek között Brendan Smith, a Detroit 2007-es 1/27-es választottja. A következő idényben Gardiner 41 mérkőzésen léphetett pályára. 6 gólja és 7 gólpassza megtévesztő lehet, hisz így szerzett 13 pontja 8 egységgel kevesebb, mint az előző idényben termelt mennyisége. Azonban Gardiner ebben az évben már több felelősséggel bírt és több helyen is hasznát vették, így kicsit védekezőbb szellemben kellett tevékenykednie. Az idény során Brendan Smith még mindig a csapatban volt és szenzációs idényt produkált. Ebben az évben került ide Justin Schultz is. Ő 43 mérkőzésen 6 gólt és 16 gólpasszt, azaz 22 pontot gyűjtött össze. Gardiner minden bizonnyal az idei évben is még egyetemi csapatában fog játszani.

Akkor most pedig kicsit bővebben Gardinerről. Jake Gardiner 1990-ben július 4-én született. 78 kilóján még kicsit dolgozhatna, mert talán kicsit több kéne majd az NHL-be.Közel 190 centiméter magas, ezzel nincs is baj. Gardiner egyetemi évei előtt a Minnetonkai csapatban játszott. A csapat kapitányai között is volt. Rendkívül ponterős védő volt. Gardiner egyik nagy erénye, hogy nagyon offenzív. Talán ez is az egyik hibája is, mert még van mit csiszolnia a védekező készségeiben. A Minnetonka csapatában átlag 1.92 pontot hozott meccsenként.
Gardiner tehát egy támadószellemű védő. Testi adottságai megvannak és ezek mellett gyorsan korcsolyázik és a keze is nagyon finom. Ezek a készségei azért is alakulhattak ki, mert nagyon sokat játszott korábban támadóként is. Nagyon jól lát a jégen és a helyezkedése is kitűnő. A koronggal egész kreatívan bánik. Emberelőnyben nagyon jó, adódóan a támadó szellemű játékából. A kékvonalról, ha lehetősége van lő. Meg is teheti, mert nagyon erős lövései vannak, amik általában kaput is találnak. Ütközni nagyon jól tud, amihez a testi adottságai is jók. Palánk melletti játéka is kimagasló. A testi adottságai és a gyorsasága együttesen egy olyan védővé teheti, akit nehéz lesz a korongtól elszakítani, vagy akár feldönteni is.
A jövőben biztosan nagyon nagy szerepe lesz a csapatnál. Első védőpárba kerülhet nagyon könnyen, ha kihozza a magában rejlő potenciált.
Kedvenc filmje is a csapattal köthető össze, hisz a Migthy Ducks rólunk szól.

Amit én gondolok róla, az pedig a következő lenne. Az idei évben, azzal, hogy behúztuk Fowlert, már egy olyan tábora van a védő prospectjeinknek, amiből akár felépíthetjük a védelmünket más csapatoktól idecsábított játékosok nélkül is. A jövőben egy Fowler, Gardiner páros az első sorba megnyugtató lenne. A másodikba elférne Sbisa és akár Schultz is, vagy talán Mitera. Mitera nagy kérdés, talán idén dől majd el, hogy mit is várhatunk majd tőle. Gardinerre tehát lehet alapozni. Ne felejtsük el azt sem, hogy Gardiner ott volt az idei junior világbajnokságon is, ahol már játszott együtt így Fowlerrel és Palmierivel is. Nyugodt vagyok tehát, ami a jövőt illeti védő téren. Jake használható emberelőnyben is és emberhátrányban is lehet majd rá számítani minden valószínűséggel. Nekem vele kapcsolatban Pronger jut róla eszembe. testi adottságok és ponterősség. Pronger méreteit nem fogja elérni, de hasonló lehet majd a játékstílusuk. Vezetőképességei is nagyon jók.



Összegezve tehát, benne látom a jövő védelmének egyik alap pillérét, akit vétek lenne elszórakozni és eladni más csapatoknak.

Helye a csapatban: Első, vagy második sor.

Értékelésem: 10/9

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter

Menetrend